Örgryte&Härlanda Posten: Lovisa debuterar med en barnbok
- Lovisa Strömsholm
- Apr 2
- 4 min read

Örgryte&Härlanda Posten, nr 8 - Augusti 2024
Lovisa Strömsholm Waldenlind som är uppvuxen i Örgryte men numer boende i Stockholm, har skrivit barnboken John Blunds Drömfabrik som handlar om hur drömmar skapas på ett drömlikt och magiskt sätt. Boken lanseras på Lava förlag den femte september och del två i serien släpps längre fram i höst.
När Lovisa gjorde John Blunds Drömfabrik ville hon skapa en godnattsaga som hon kunde läsa för döttrarna och där det var viktigt för henne att boken förmedlade en ”magisk känsla” med tillhörande vackra bilder. Hon ville även ge en underliggande känsla av att våra handlingar påverkar oss och vad vi drömmer om men utan att skriva det för rakt på.
Vad handlar boken om? – Boken handlar om John Blunds drömfabrik där drömmar skapas. Och då börjar de som drömull som samlas av små möss och ullen kardas sedan av syrsor.
Sedan så spinns den till drömtråd av spindlar, som vävs till drömtyg av älvor som sitter i vävstolar. – Och därefter så skärs de till och formas till drömmar av små tomtar som sedan delas ut av John Blund till barn över hela världen. Så det är egentligen hur drömmar skapas på ett litet drömskt och magiskt sätt, säger Lovisa till Örgryte & Härlanda Posten när vi ringer upp henne i Marbella i Spanien där hon befinner sig för tillfället.
Vilka åldrar är boken för? – Jag skulle egentligen säga att det är från noll till sex år. Det beror lite på från barn till barn, men för min äldsta dotter till exempel så läste vi godnattsagor innan hon riktigt kunde prata och förstå. För att det var mysigt för en själv också och för att barnet blev lite lugnt bara av att höra föräldrarna berätta, så att jag skulle ändå säga att det är från så tidigt som man känner att man vill börja läsa sagor för sina barn.
Bilderna är skapade av dig också? – Det är faktiskt gjort i digitala verktyg, så jag är väldigt bra på Adobes olika program.
Själva processen att skapa drömmar är inspirerad av processen att skapa tyg/kläder, där olika djur och sagovarelser hjälper till i olika steg. I ett av dessa steg är det snälla spindlar som hjälper till att spinna drömtråd. Lovisas äldsta dotter hade under en längre tid hakat upp sig på just spindlar och var rädd för dessa.
– Hon såg dem överallt och jag ville avdramatisera detta med spindlar. Jag tog därför med en ”snäll spindel” och klädde den i en böljande vit klänning med rosett och mössa. Hennes kommentar när jag sedan läste uppslaget med spindeln för henne var ”Vad tokigt, mamma”. Hon ser fortfarande spindlar överallt, men är kanske inte riktigt lika rädd hoppas jag.
Idén till John Blund-böckerna kom när Lovisa var gravid med hennes yngsta dotter hösten 2023. Hon skrev manus och gjorde utkast på bilderna och visade sedan dessa för hennes man Stefan. Han gav fantastisk feedback och pushade Lovisa att skicka in manusen till de bokförlag som kunde passa.
– Torsdagen den 7 december 2023 låg jag i sjukhussängen på Danderyds sjukhus efter att ha fött min dotter som kom till världen den 5 december, och fick ett mail från Laine M. Cekule, förläggare på Lava Förlag. Hennes fina recension och ord om att de ville ge ut mina böcker fick mig att storgråta där i sängen, med min nyfödda dotter mot bröstet.
Därefter följde flera “ja” och fina erbjudanden från olika bokförlag. I dag är Lovisa glad att hon valde Lava, där arbetet letts av den enligt henne skickliga förläggaren Paula Elmér.
Har du länge velat bli författare? – Dels så skrev jag faktiskt en liten bok redan när jag var barn själv, men såklart ingenting som blev någon stor grej. Men jag tyckte ändå att det var roligt att skriva och hitta på sagor. Jag har berättat mycket sagor för min yngsta lillebror också när vi växte upp. Sen så hade jag en dröm om att skriva en fantasyroman under många år som jag har skrivit cirka 100 sidor på, men fastnat och inte riktigt kommit vidare, säger Lovisa och fortsätter:
– Både den här boken och nästkommande bok John Blund bakar sömnkakor blev så självklara på något sätt redan i konceptet och allting. Det kändes som att de bara satt från början. Jag kom ju på grunderna till böckerna i september eller oktober förra året. Så att det har ju på ett sätt gått ganska fort från att konceptet ens uppkom till att skicka in till bokförlag och vänta på svar och hela processen som följer därefter.
Har du något tips till den som vill börja skriva böcker? – Ja, det är svårt att säga kanske, men var öppen för de idéer som bara trillar in och skriv ner dem så fort de trillar in. Det är så lätt att man kommer på en bra grej och så tänker man, ja men det ska jag skriva ner när jag kommer hem. Och så kommer man hem och så händer det hundra saker och så har man glömt det. Så ta upp telefonen och skriv ner det direkt. Jag har två olika sätt som jag brukar skriva ner, antingen har man bara den här enkla anteckningsappen i telefonen. Men jag använder faktiskt WhatsApp där jag har en konversation med mig själv, säger Lovisa och skrattar. Så det är mitt bästa tips.
John Blunds Drömfabrik finns att förhandsboka på Lava förlag och boken har officiell premiär den femte september.
Av: Elin Winberg
Comentários